Op kostschool in Brussel (1884)

‘Madame is adorable, ik houd zoo dol veel van haar; soms kan ik niet begrijpen dat er meisjes zijn, die zeggen dat ze Madame niet erg aardig vinden.’

Wout zit, ter voorbereiding op haar volwassen leven, op kostschool bij de dames Baudin-Amiet in Brussel. Een statig huis, waar ze met zo’n vijftien andere meisjes les krijgt in allerlei nuttige en praktische zaken.
Drie maanden lang heeft ze een dagboek bijgehouden. Een prachtig inkijkje in de belevingswereld van een achttienjarige en de tijdgeest (1884).
Ze schrijft over wie ze ‘dol’ vindt, welke lichamelijke ongemakken haar hinderen en hoe ze twijfelt over de liefde van ene Henri Hacke. Lees “Op kostschool in Brussel (1884)” verder

Briefkaarten I – de vondst

In mijn vaders verzameling oude briefkaarten, vond ik vele kaarten van Wout (waarover later meer) en een paar die met Leen, manlief Jaap, of zoon Johan te maken hebben.

Weer wat piepkleine brokjes informatie (en evenzoveel vragen erbij). Zoals: Lees “Briefkaarten I – de vondst” verder

Geschilderd door Thérèse

Het portret in pastelkrijt van Leen, de aanleiding van deze zoektocht, is in 1905 geschilderd door Thérèse Schwartze (1851-1918), een bekende Amsterdamse portretschilderes.
Ze heeft een aantal familieleden, waaronder dus Leen, geschilderd. Het merendeel van deze schilderijen bevindt zich in privé-collecties.

Lees “Geschilderd door Thérèse” verder