Wie zijn dat op de foto?

Foto’s zonder informatie. De bezitter van de foto weet natuurlijk wanneer hij genomen is en wie er op staan. Laat staan dat hij het nodig vond er uitleg of namen bij te zetten. (Mijn oma Marietje heeft dat trouwens voor een aantal foto’s wel gedaan, wat me enorm heeft geholpen).

Zo heb ik een berg met naamlozen die beland zijn op de stapel ‘onbekend’.
Maar soms ineens, valt er een puzzelstukje op zijn plaats. En zijn foto’s ineens wel te plaatsen, door een ineens bekend gezicht, een bekende achtergrond of door een ander voortschrijdend inzicht.

Dit is ook zo’n mysterieuze foto.
Gevonden op mijn vader’s zolder, dus me dunkt dat het familie is. Als een ‘Hans Aarman’ onderzoek ik de foto en denk dat het winter is aan de rozenstokken te zien (alhoewel, wat doen die blaadjes in de boom …), dat er in het midden een echtpaar staat, zij met boeket, hij met een corsage, dat de meeste vrouwen een (nogal grote) hoed op hebben en dat de foto in de tuin van een Amsterdams grachtenpand genomen zou kunnen zijn.

En dan begint het associëren en fantaseren …

Stel: hij is genomen ter gelegenheid van het 25-jarig huwelijk van C.H. van Tienhoven (oom Kees, directeur van de Nederlandse Bank) met zijn vrouw in de tuin van hun huis aan de Herengracht 516, rond februari 1900. En stel dan dat die geknielde vrouw, tweede van rechts naast het echtpaar, Leen is. Gewoon lekker eigenwijs, zonder hoed.
Dat zou gaaf zijn! Ze lijkt er wel op, toch? Links 1900, rechts 1905.

is dit wellicht leentje - groepsfoto  Leentje 1905 door Therese

Of slaat mijn fantasie hier op hol en is de wens de vader van de gedachte? Want waar zijn dan de andere van Tienhovens op de foto? En is oom Kees, wel oom Kees?
Handig in dit geval, dat er van een groot aantal mannelijke familieleden, vanwege hun arbeidsactiviteiten, beeldmateriaal te vinden is. Zo is dit een foto van Kees uit 1918 gemaakt bij studio Merkelbach (gevonden op www.redeenportret.nl – site van Stadsarchief Amsterdam).

Tienhoven Cornelis Hendricus via Redeenportret

Tja, het zou kunnen. Maar net zo goed ook niet….

Daarnaast staat op die website ook een portret van een vrouw van Tienhoven (zonder verdere gegevens, met de vraag ‘Weet u de naam van deze persoon?’). Lijkt ze op de dame naast hem, zijn vrouw jonkvrouwe Petronella Cecilia Junius van Hemert (1852-1929)? Of …?

Tienhoven is dit vrouw Kees dus van Hemert wellicht

Zo blijft het steeds intrigerend, uitdagend en verslavend om steeds nieuwe mysteries te ontrafelen. Maar ook een kunst om de rode draad vast te houden en niet al te veel zijpaden te bewandelen :).

 

PS. en …. hopelijk vind ik een van zijn nazaten die me hierover uitsluitsel kan geven.

 

Update februari 2022:

Nee, dit zijn niet C.H. van Tienhoven en zijn vrouw…..
Dezelfde mensen, dezelfde kleding en de datum 27 april 1910.

Maar wie het zijn? Wordt vast vervolgd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.