Wie was Jaantje Pieck?

Op allerlei plekken kom ik haar naam tegen.
Ze was een huisgenote van Wout, ongetrouwd, maar toen ze stierf op haar 45e, had ze een verloofde …

In een doos met foto’s:

Tienhoven Chris en Jaantje Pieck
Jaantje Pieck en Chris van Tienhoven

 

Zimmerman JCJ Scheveningen
Uitstapje met o.a. Mannie Zimmerman

Of in een brief van Wout aan dochter Marietje: blijkbaar paste zij op de kinderen (samen met ene tante Lizy), toen Wout & Henri plus ’tante Marie, Daisy en Zus’ in Zwitserland op vakantie waren.
(incl. een pedagogisch elementje voor deze achtjarige).

Hacke Wout brief aan Marietje 26 maart 1904 uit Territet

Of in de Koperen bruiloftskrant van Wout (1898):

Uit de Koperen bruiloftskrant van Wout (1898)

Jaantje kwam ook uit Werkendam. Zo kennen ze elkaar dus. Haar vader Jan Cornelis Pieck was daar 53 (!) jaar lang gemeentesecretaris, tot zijn 85e.

Pieck annonces JC 50 jaar  Pieck wethouder

Er dan is ook een foto van Mientje / Mina (Wilhelmina) Pieck. Dat was haar zus, die ongetrouwd is gebleven, altijd in Werkendam is blijven wonen en op 87-jarige leeftijd in Dordrecht is overleden.

Tienhoven Chris en Mina Pieck
Chris van Tienhoven en Mina Pieck

Uit het bevolkingsregister blijkt dat er in totaal vijf kinderen waren, waaronder vier meisjes.

Dochter nummer 3 is Johanna Sophia Pieck (1873). Ook zij is vrijgezel gebleven, maar is wel vertrokken uit Werkendam. Ze heeft gewoond/gewerkt in Gorinchem en als diacones in Den Haag. Op haar 73e is ze overleden in Baarn. Bij de registratie van haar overlijden staat als haar beroep: ‘juffrouw van gezelschap’.
Uit het bevolkingsregister van Den Haag blijkt dat ze eerst in/bij het Bronovo en later op Laan van Meerdervoort 102 heeft gewoond. Dat is dus bij Gerrit en Chris van Tienhoven. Daar staat ze onder het dienstpersoneel vermeld…

Pieck JS in den Haag verkleind

Johanna Sophia en Wilhelmina hebben dus contact gehouden met de familie van Tienhoven. In het Huldeboek van Wout staat hun gezamenlijke bijdrage op bladzijde 63.
Op bladzijde 97 staat een bijdrage van Go van Ommeren – Pieck. ‘Met dankbare herinnering aan mijn verblijf ten Uwent in het jaar 1900′ schrijft ze daar. Zou dit zus nummer vier, Margaretha Bernardina (1878) zijn? Zij was namelijk getrouwd met Cornelis Walraven van Ommeren. Regionaal Archief Rivierenland heeft foto’s van hen twee (ook een zijweg).

Terug naar Jaantje. Ik vind twee overlijdensadvertenties van haar:

Pieck annonces 6 met Jaantje en JC b Pieck annonces 6 met Jaantje en JC. ajpg

En hé: ze is dus niet zo oud geworden (45) en was toen nog steeds een ‘huisgenoote’ van Wout & Henri. Ze is overleden in Werkendam, op 6 februari. Haar moeder is net daarvoor overleden op 13 januari (en haar vader overlijdt in januari 1918).
En hé: in de andere advertentie staat dat ze een verloofde had! Ene G.W. Masseur uit Utrecht. Zou dat dezelfde zijn als deze man die in 1927 is overleden? Dan was hij 53 toen Jaantje stierf en geboren rond 1864.

Masseur GW overlijden 1927

En hé: daar komt ineens de naam ‘Hacke’ in voor. Dus voor of na Jaantje, is hij met Elise getrouwd geweest. Wellicht kende hij Wout via Elise en kwam op de Herengracht over de vloer en heeft daar Jaantje leren kennen?

Zie: (alweer) meer vragen dan antwoorden.
Wordt vervolgd (en wie aanvullingen heeft is welkom).

2 gedachten over “Wie was Jaantje Pieck?”

  1. Pieck was vroeger een adellijk geslacht in Gelderland, waarvan een tak uiteindelijk van Tienhoven ging heten. Zij woonde onder andere in de regio Den Haag ”Le Haye”, en een telg was een hoog geplaatste secretaris bij het ontstaan van Nieuw-Nederland. Zie hier een deel van de stamboom: https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I347792.php.

    Een leuk feitje is dat een van de eerste stamouders Otto Herman Pieck, getrouwd was met Agnes Iwanse Hacke von tricht, dochter van Iwon Hacke (van Tricht) welke ook ridder was.

    Het toeval wil dus dat Pieck en de naam van Tienhoven uit dezelfde familie komen, waaraan dus ook een van de eerste families ”Hacke” uit de regio Tricht en Buren in de 14e eeuw was ontstaan.

    Er zijn geruchten dat de familie zich na terugkeer uit New Holland ”Hacke” van Tienhoven is gaan noemen naar de pre voorouders, om zo uit de ogen van het Nederlandse gezag te ontsnappen van de Nederlandse stadhouder/koning.

  2. Dank voor dit interessante verhaal. GW Masseur is de oudste broer van mijn overgrootvader en is inderdaad de persoon die in 1927 is overleden. Ik heb een foto van hem in mijn bezit. Ik begrijp nu ook beter zijn levensverhaal, met 2 echtgenotes en 1 verloofde tussendoor. Ik was niet op de hoogte van de connectie tussen de familie Hacke en mevrouw Pieck. De eerste echtgenote van GW Masseur Elise Hacke was geboren in Bentheim (Duistland), alwaar GW Masseur (geboren in Zutphen) is opgegroeid omdat zijn vader daar de stationsrestauratie in beheer had genomen.

Reacties zijn gesloten.