Van het een kwam het ander ….

Wat begon als het enkel achterhalen van nazaten om te polsen of ze dit schilderij uit 1905 wilden overnemen, is uitgegroeid tot deze uitgebreide speurtocht. Want deze dame, Magdalena van Tienhoven van den Bogaard – Leen, ging me steeds meer intrigeren.

Leen was een jongere zus van mijn overgrootmoeder Wout.
Maar zonder nazaten en (nog niet gevonden) maatschappelijke
verdienstelijkheden, is er weinig persoonlijks over haar bewaard gebleven. Feiten zijn er natuurlijk wel: geboren in 1869, getrouwd in 1889, twee kinderen gekregen die allebei vroeg zijn overleden (na 3 dagen en de ander op zijn 20e in 1910), gescheiden in 1912 en overleden in 1923.

Ik heb haar gezicht op het schilderij en een paar foto’s. Maar wat voor persoon was ze? Op het eerste gezicht zag ik daar een ongeïnteresseerde, wat hooghartige dame in pastel. Nu zie ik een wat geamuseerde, meewarige blik. Hoe was haar leven toentertijd? Een vrouw, ruim wonend aan de Keizersgracht in Amsterdam, met een bankdirecteur als man en een oom als Commissaris van de Koningin in Noord Holland?

Via allerlei omtrekkende bewegingen krijg ik steeds meer beeld.
Gaaf is dat er in de archieven veel (digitaal) te vinden is. En dat er enkele voorvaderen zijn geweest die al het een en ander uitgezocht hebben. En dat er enige hamsterende familieleden zijn, die nog allerlei memorabilia en foto’s hebben.

Dit is dan ook een tussenstand wat ik nu weet.
Door deze informatie openbaar te maken, hoop ik dat er meer boven water komt :). Via mijn mailadres hieronder ben ik eenvoudig te vinden.

 

PS. Omdat ik meer informatie kan vinden over mijn overgrootmoeder Wout dan over Leen, heb ik deze ontdekkingsreis uitgebreid met een pagina over haar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.