Briefkaarten I – de vondst

In mijn vaders verzameling oude briefkaarten, vond ik vele kaarten van Wout (waarover later meer) en een paar die met Leen, manlief Jaap, of zoon Johan te maken hebben.

Weer wat piepkleine brokjes informatie (en evenzoveel vragen erbij). Zoals:

 

1. Een verjaardagskaart van Leen, Jaap en zoon Johan uit 1903
‘Als tante Leen beter is krijg je een cadeautje!’.

  • Was Leen dan ziekelijk?
  • Je verstuurt dus een felicitatie pas op de dag dat iemand jarig is?
  • Is half juni vakantietijd? 15 juni 1903 was een maandag. Moest Marietje niet gewoon in Amsterdam naar school?
  • Wie staat er op de foto? Koningin Wilhelmina, 22 jaar, haar man Hendrik en koningin-moeder Emma. Ze heeft de Nieuwe Beurs geopend ’ter gelegenheid van haar jaarlijksch bezoek aan de hoofdstad’.

Op de achterkant de vertrekstempel (tussen 3 en 4 gestempeld in Amsterdam waar Leen woonde) en de aankomststempel (tussen 5 en 6 gestempeld in Baarn waar hun zomerhuis stond). En ‘D 12’ is de code van de bezorgende postbode.

 

2. Vakantiegroeten uit Duitsland

Typisch dat de kaarten meestal van één afzender naar één ontvanger gestuurd werden.
Alsof men alleen op vakantie was (terwijl het toch heel aannemelijk is dat ze met de hele familie op stap waren).
De geadresseerde is in dit geval weer Marietje Hacke. Iedereen kreeg een eigen kaart. Wellicht omdat ‘briefkaarten sparen’ toen in zwang was?

De eerste kaart is gestempeld in Bad Wildbad en de tweede komt ook uit een kuuroord. In 1903 zaten ze blijkbaar in Bad Nauheim, want Johan stuurde twee kaarten daarvandaan naar Marietje (gestempeld 25 juli en 21 augustus, dus ze verbleven er langere tijd).
Jaarlijks gingen allerlei familieleden kuren. Later meer hierover

 

3. Kaart van tienjarige Johan uit Bad Wildbad

Kinderen stuurden elkaar ook kaarten. De ‘op het oogenblik puffende neef J. Zimmerman’ vraagt aan zijn neef Johannes hoe het met zijn gezondheid is. Blijkbaar had hij een ongelukje gehad.
Aparte kaart trouwens. Wellicht was dit in Bad Wildbad een beroemde boom.
NB. Moeder Leen had een dag eerder een briefkaart aan Johannes’ zus Marietje gestuurd (zie hierboven).

 

4. Een wat lastig leesbare kaart aan Leen

Het zijn soms echte puzzeltjes. Hier heeft ene Coba (denk ik te lezen) geschreven: ‘B.L. Het spijt mij ontzettend gisteren je bezoek gemist te hebben. (…) ga ik morgen tot woensdag naar amsterdam. Ik kom daarna Wout en jou eens afspreken voor b.v. zaterdag of zondag. Schikken dat ik eens even (…) misschien ik naar je nog graag weer eens spreken (…) gij dan reeds in amsterdam zijt dan kom ik daar eens graag bij groeten. wat hebben wij elkaar in lang niet gezien. misschien vertel nog even of Wout en jij zaterdag of zondag thuis zijn. velen groeten van je Coba.

Coba stuurde vanuit Hilversum op 31 augustus 1901 de kaart naar Leen, p/a Villa Foresta (bij haar zus Wout dus) in Baarn.
Was Leen de warme stad ontvlucht naar het frisse platteland?

 

5. Een uitnodiging voor neef Johan

Ene W.F.G. schrijft: ‘… Kom je mij eens met Aart op een Zondag bezoeken? Neem neef Johan dan mee, als die ten minste niet boos is, omdat ik nog altijd geen gelegenheid had naar hem toe te gaan. …’

Ha, dus de neven Jan Hacke (de geadresseerde van deze kaart, zoon van Wout) en Johan Zimmerman (zoon van Leen) waren bevriend. Jan is geboren in 1889 en Johan in 1890. Aart was zes jaar jonger.
Grappig dat de aanhef ‘Beste Kerel’ aan een dertienjarige geschreven wordt.

 

6. Jan logeert bij neef Johan

Driek stuurde deze kaart naar haar neefje Jan Hacke (dan 13 jaar oud) blijkbaar voor zijn briefkaartenverzameling, want zo zonder tekst.
Jan logeerde bij Leen en zoon Johan op de Keizersgracht. Maar toen de kaart arriveerde, was hij blijkbaar alweer terug naar huis op de Heerengracht. De kaart werd dus weer op de post gedaan en weer gestempeld.

Het woord ‘Briefkaart’ is doorgestreept en vervangen door ‘Drukwerk’ omdat er geen tekst op stond en zo bespaard kon worden op porto.
De eerste poststempel is 4 juni uit Weltevreden. Op 2 juli is de kaart in Rotterdam en twee dagen later in Amsterdam. De boot deed er dus een maand over?
Zou dit Leen’s handschrift zijn?

 

7. Nog een vakantiekaart

Jaap stuurde zijn nichtje Woutje (dochter van Wout) een kaart uit Parijs.
Hij schrijft: ‘een dergelijk beeld moesten je ouders eens voor de Villa Foresta laten maken’. Met veel groeten aan allen’.

Nichtje Woutje was twee jaar oud.
Jaap stuurde blijkbaar de kaarten. En dan één voor allen.
Zou Leen niet zo van schrijven gehouden hebben? Op de kaart uit het Zwarte Woud hierboven na, heb ik niets van haar hand kunnen vinden. In tegenstelling tot haar zussen Wout, Chris en Driek; die schreven wat af en vermeldden dan op de kaart dat een uitgebreider verhaal per brief zou volgen.

 

8. Een dagelijks kaartje

Chris uit Den Haag was een veelschrijfster. Elke dag dat nichtje Marietje na een blindendarmoperatie in het ziekenhuis lag, stuurde ze haar een kaartje. En op elk kaartje wordt Leen genoemd; blijkbaar hield die een oogje in het zeil, omdat haar ouders (Wout en Henri) er niet waren.
Waren ze aan het kuren? En dan laat je je 15-jarige dochter alleen?

 

9. Ontmoeting met Leen in Zwitserland

Een kaartje van Chris aan nichtje Chris (dochter van Wout). Met de groeten van haar man G. (Gerrit). En ze noemt Leen!
Die zouden elkaar dus blijkbaar zien in Interlaken ergens in augustus 1912. Dus Leen lijkt zelf op stap te zijn, nadat de scheiding in het voorjaar is uitgesproken.
‘Schrijf je mij ook eens een briefkaartje’; er zijn heel wat briefkaarten naar familieleden in (buitenlandse) hotels geschreven. Of doorgestuurd naar vakantieadressen, onder bijplakken van postzegels. Blijkbaar was het niet de gewoonte die thuis te laten liggen tot men weer thuiskwam.

 

10. We kunnen niet komen kaart

Chris zat in Nunspeet (juni 1920), maar het was blijkbaar niet mogelijk om even bij nichtje Marietje in Putten langs te gaan. Haar man Gerrit zat die dag in Den Haag en Leen was er blijkbaar ook, maar ‘vertrekt vanmiddag, die is nog bij mij gebleven’. Ze sluit af met: ‘Vele groeten ook van Tante Leen en vooral van tante Chris. Dag.’

Gezellig dat ze zo samen optrokken. Uit 1921 zijn er nog drie briefkaarten van Chris aan Marietje waaruit blijkt dat Leen daar langere tijd (minimaal drie weken in december) verbleef. Chris en Leen breiden truitjes voor baby Jan van Marietje, want het was een ijskoude winter. Het schoot alleen niet zo op, want ze werden ‘afgeleid door een ingewikkelde legpuzzel’

 

11. Een kaart uit de straat

Na haar scheiding woonde Leen op de Soestdijkerstraatweg in Hilversum.  Schuin tegenover woont haar nicht Joes van Tienhoven, die aan Wout schrijft dat ze met de trein om 5.31 uur in Baarn komt om daar te blijven logeren (1912).

Uit de berg met de meest prachtige plaatjes en praatjes uit vervlogen tijden, volgen later meer verhalen.